Selasa, Jun 19, 2012

Rassam


Rassam atau sup rempah yang sesuai juga untuk cuaca panas begini, apabila tak berapa lalu nak makan .. makan simple simple begini lebih menyelerakan..  elok juga pada yang sakit tekak dan panas badan. macam makan asam pedas juga!  Sesuai dimakan bersama ikan bilis goreng atau papadom yang dimakan dengan nasi saperti kita memakan kuah sup begitu!!. boleh juga dibanjirkan kuahnya.. atau dihirup berasingan.


Untuk membuatnya memang mudah dan cepat, hanya sediakan bahan bahannya  yang ditumbuk atau dikisar kering dan tumis hingga hampir mendidih dan terus tutup kan api

Bahan Bahan  yang di kisar/tumbuk:

  1 biji bawang besar( atau 5-6 biji bawang merah), 2-3 ulas bawang putih, 1 cm halia, 1/2cm kunyit, 1 sudu besar jintan halus, 1 sudu besar jintan kasar, 1 sudu teh lada hitam.  


Bahan tambahan
1 mangkuk air asam jawa (anggaran 2 jemput )
1 biji tomato
1 batang daun kari
2-3 cili kering (dipotong 1 inci)
garam
gula

1. Panaskan periuk kecil dengan 2-3 sudu minyak masak dan tumis bahan bahan yang dikisar/tumbuk hingga terbit minyak.

2. Masukkan air anggaran 1 cawan dan didihkan bersama air asam, masukkan tomato, sedikit garam dan 1 sudu gula dan rebus hingga mendidih. Apabila hampir mendidih masukkan daun kari dan cili kering dan biarkan selama seminit dua sebelum menutup api.

** anggaran air dan bahan tumis boleh di agak mengikut kepekatan yang diinginkan..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan