Selasa, Mei 21, 2013

Lepat Labu


Salam semua,  haaa.. hari ni nak share resipi lepat labu style baru yang tak dilipat!!  Tak tahu nak panggil lepat labu ke puding labu ke pun boleh jugalah kut.. asalkan ada rasa lepat labu pun ok lah tu... bukan apa.. sebab masaalah susah nak dapatkan daun pisang, tulah .. jadi lepat begini, Labu ni pulak sudah dibeli beberapa hari, so dah tak sabar nak tunggu En. Hubby mencari daun pisang, tunggu punya tunggu tak dapat juga, akhirnya hilanglah segala kesabaran ku.. huhu.. Foto ni pulak bukan diphotoshop ia ori, so memang aslilah gambar lepat labu yang penuh dengan cacat celanya.. tapi rasanya best....


Bermula dengan setengah biji labu, yang dibuangkan kulit, didadu, ia kemudian direbus, selama 15-20 minit, dibuangkan air, tapis dan masukkan kedalam mangkuk untuk diadunkan.


Dengan menggunakan 'whisk' tekan dan hancurkan labu hingga hancur menjadi pes.

Tambahkan secawan tepung gandum, 1 camca besar tepung ubi dan 1 camca besar tepung jagung dan 1/2 cawan gula untuk dikacau bersama dengan 1/2 cawan air dan 1/4 cawan santan kotak. Secubit garam ditaburkan kedalam adunan dan dikacau hinggan ia menjadi 'batter;' yang lembut umpama membuat cucur kodok gitu...

Satelah adunan, siap, panaskan pengukus dengan air.  Sudukan adunan kedalam acuan yang digemari dan kukus selama 20-25 minit.  Cucukan dengan lidi untuk mengetahui sama ada dalamnya masak bila lidi bersih bila dikeluarkan.

Bahan Bahan
1/2 biji labu yang sederhana
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
1/2 cawan air
1/4 cawan santan kotak
1/2 cawan gula
sedikit garam
kelapa dengan sedikit garam untuk ditaburkan diatas.

Selebihnya caranya saperti diatas.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan