Ahad, Jun 30, 2013

Jicama Cake

Salam semua, hari ni nak sharekan juga Jicama Cake yang ada pada Our Little Kitchen tu. Selalu kita dah biasa dengan Carrot Cake kan!! so fikir punya fikir.. terasalah pula nak mencuba kek sengkuang ni..
Tekstur sengkuang yang disagat lebih kurang juga dengan tekstur lobak merah, tinggalkan ia lebih 'moist' dan lebih manis dari lobak merah.

Untuk mendapatkan lebih perisa, kismis dan serbuk kayu manis ditambahkan sebagai perasa dan di'top up' pula dengan butter cream dan cherry hijau.  


Senang nak membuat kek ni, hanya perlukan dua bekas yang berbeza, satu untuk bahan kering dan satu lagi untuk bahan basah, kemudian ia disatukan, dikacau hingga sebati dan terus dibakar.


Bahan Bahan kering
3 cawan sengkuang yang disagat
1 cawan kismis (dicincang)
2 cawan tepung kek (superfine)
2 cawan gula merah
2 camca kecil baking soda
1 camca kecil baking powder
1/2 camca kecil garam
1 camca kecil serbuk kayu manis

Bahan Bahan Basah
2 biji telur grade A
2 cawan  (250ml) minyak canola/sayuran
1 sudu kecil esen vanilla

1. Panaskan oven pada suhu 180 Darjah C, sediakan tin pembakar berukuran 8x8 inci, sapukan butter dikelilingnya dan taburkan sedikit tepung.

2. Satukan bahan kering didalam mangkuk yang besar, kacau supaya sebati.

3. Didalam mangkuk yang lain, pukul telur, masukkan minyak dan esen vanilla.

4. Satukan bahan basah pada bahan kering. kacau hingga sebati dan tuangkan pada acuan  dan bakar selama 30-35 minit.

Bahan untuk butter cream
125 gm butter
1 cawan gula aising (250 ml)
1 sudu kecil esen vanilla.

Sedikit ceri hijau

Pukul bahan diatas hingga kembang dan masukkan kedalam plastic yang kemudian dipotong dihujungnya, hiaskan kek mengikut selera anda dan tambahkan ceri hijau sebagai hiasan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan