Bahan Bahan untuk Inti
1 paket daging ayam cincang
1 labu bawang besar (dadu)
2 ulas bawang putih (cincang)
1/4 inci halia (hiris)
1 batang daun bawang
1-2 sudu besar sos lada hitam
1-2 sudu kecil garam
2-3 sudu besar minyak untuk menggoreng
1-2 cawan air
1 paket kulit gyoza (senang didapati di pasaraya)
1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak, tumis bawang besar/bawang putih dan halia hingga terbit bau.
2 .Masukan daging ayam cincang, kacau sebentar hingga ayam menjadi putih.
3. Masukan sedikit air anggaran 1/4 cawan.
4. Masukan sos lada hitam, renih sebentar.
5. Apabila hampir kering masukan daun bawang kacau sebentar hingga terbit minyak dan agak kering.
6. Masukan inti kedalam satu daripada kulit gyoza, sapukan sedikit air dikeliling kulit, lipat dan kepilkan kulit gyoza dibahagian depan hingga habis dan lakukan process yang sama hingga selesai.
7. Panaskan kuali dengan 2-3 sudu besar minyak, goreng gyoza hingga agak kekuningan dan angkat.
8. Masukan air kedalam kuali, stimkan gyoza hingga hampir mendidih dan angkat. (Tutupkan sahaja kuali dengan penutup - lebih menyenangkan)
9. Hidangkan dengan sos cili/kicap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan