Rabu, April 09, 2014

Pie Ayam

Hari yang bingung apabila memikirkan juadah untuk hari ini, tapi siap  pula Pie ini, walaupun dalam keadaan  antara masak atau relaks saja.. pelik juga bila memulakan ekspedisi membuat pie ini, berjalan dengan penuh relaks dan mudah tak banyak masaalah yang dilalui dar pada mula membuat doh hingga membuat intinya. Begitulah hari hari yang dilalui, jika rajin masak, masaklah, jika tidak cari jalan lain.. selagi boleh masak, maka masak lah.....


Bermula dengan mengeluarkan isi ayam yang dibekukan dan bahan bahan yang diperlukan di biarkan dahulu untuk dinyah bekukan isi ayam yang masih sejuk itu.   Tepung dikeluarkan bersama vitalite, sebiji telur dan segelas air sejuk. Tepung diayak kemudian di masukan vitalite atau boleh saja menggunakan butter dengan secubit garam dan digaulkan  menggunakan hujung jari, sambil dimasukan sebiji telur dan diuli sedikit sedikit untuk mendapatkan doh yang lembut. Doh kemudian di masukan kedalam 'Cling Film' atau plastik dan diletakan didalam peti sejuk selama 30 minit sebelum memulakan membuat intinya.


Untuk intinya adalah dari isi ayam yang dicincang dengan perisa kari bersama kentang.


Bahan Bahan
2 cawan isi ayam yang dicincang
1 biji ubi kentang (dipotong dadu)
1 biji tomato (di potong kecil)
1 labu bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
1/4 cm halia (dihiris)
1 biji telur
1/2 cawan daun sup dan daun bawang
1 sudu besar rempah ayam (Babas)
1 cawan air
1 sudu kecil lada hitam
2-3 sudu besar minyak
garam dan serbuk perasa

1. Tumis bawang besar, bawang putih, halia hingga terbit bau.
2. Masukan isi daging ayam, kacau hingga putih.
3. Masukan rempah kari, kacau sebentar.
4. Masukan air, renih sebentar.
5. Masukan ubi kentang, renih lagi hingga empuk (tambahkan air jika perlu)
6. Masukan garam, serbuk perasa, biarkan dengan api yang perlahan hingga kuahnya hampir kering.
7. Masukan tomato, kacau hingga lembut dan masukan daun sup dan daun bawang.
8. Pastikan kuah kering dan sedikit berminyak.


Bahan untuk Doh
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar vitalite/butter
1 biji telur
1/2 cawan air ais
1/4 sudu kecil garam

1. Dalam mangkuk yang besar, masukan tepung, garam dan telur, kacau seketika.
2. Masukan vitalite/butter, gaulkan dengan hujung jari..
3. Tambahkan sedikit air, uli perlahan lahan hingga tidak melekat.
4. Letakan ke dalam plastik atau "cling film" dan sejuk selama 30 minit didalam peti sejuk.
5. Canai doh sebesar mungkin dan masukan  ke dalam acuan yang telah disapukan dengan butter.
6. Masukan intinya.
7. Untuk menutupnya, canai sebesar mungkin, dengan menggunakan acuan bulat kecil, lubangkan doh sebanyak mungkin dan tutupkan pie sambil sambil menekan hujungnya untuk memenuhi permukaan acuan.
8. Pecah dan pukul sebiji telur dan sapukan keatas permukaan pie.
9. Masukan kedalam oven yang telah dipanaskan selama 15 minit dan bakar pada suhu 180 darjah C selama 30-35 minit.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan