Jumaat, Januari 09, 2015

Sup Ayam Berkrim/Cream of Chicken Soup


Out of the blue, my son suggested that he wish to prepare dinner for us when he saw that I had a packet of baguette on the table.  Music to my ears, of course!  When do I get to be pampered once in a while.. but still I end up cleaning the mess.. hmm..  Anyway really appreciate his way of preparing it as it is not a daily affair of course.. but somehow it turns out the way it should be.  Assisted by his younger sister so they began their cooking.  Lucky enough all the available ingredients is in the fridge.

Sedap boleh dikatakan restaurant standard.  Its good kan! to have men or boys who cooks.  Senang bini. Tapi kena ikut mood dia orang juga.  



Looking at the texture, memang nampak creamy and the taste pun cukup semuanya.  Pandai juga dia mengagak banyak mana yang hendak disukat kedalam adunan sup ini.  I guess he knows what type of texture he wants for the soup.  Hari ini main menulis bahasa rojak disini.. bukan apa saja suka suka.. tapi tak mengapa untuk resipinya dituliskan dalam bahasa Malaysia bagi blo masak makan ni.


Apabila sup telah disediakan some grated cheddar cheese ditaburkan  bersama hirisan daun ketumbar, kedalam sup untuk mendapatkan rasa cheesy.  Hmm yum.. yum...


Bahan Bahan
1/2 cawan butter
3-4 cawan susu cair
1 cawan ayam (dicincang kecil)
2 ulas bawang putih (diketuk)
1/2 batang lobak merah (dadu)
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil kiub perasa knorr
2 cawan air
1 sudu kecil thyme
1 sudu kecil lada putih
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil rosmary
1 bay leaf / daun salam
1 sudu besar daun ketumbar (dihiris
garam secukupnya

1.  Panaskan saucepan dengan butter hingga cair.
2.  Masukan bawang putih,  daun bay, kacau seketika.
3.  Masukan isi ayam,  lobak merah, lada putih/hitam, thyme, rosmary, kacau sebati.
4.  Masukan tepung, kacau sebati. Tambahkan sedikit air.
5.  Masukan susu, kacau tanpa henti diatas api perlahan hingga mendidih.
6.  Masukan garam dan perasa knorr, biarkan ia pekat sedikit sebelum menutup api.
7.  Hidangkan bersama roti perancis yang dibakar bersama bawang putih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan