Selasa, Mei 22, 2012

Puff Sardin

Berpagiaan membuat puff sardin.. tentu ok kan..daripada asyik roti dengan kaya ke, dengan telur ker.. hari ni teringat pulak nak buat ni.. tambah pula, masih ada lagi pastri jenama kawan yang siap, apa lagi hanya keluarkan sardin dan letak je pada pastri tu dan terus bakar.. tak susah pun.. Masa untuk membakar pun tak lama 15-20 minit saje.. lepastu boleh ngap!
Intinya pulak macam lah buat sandwich sardin biasa.. tapi ditambahkan mayonis dan lemon. oklah tu
.
Bahan bahan :
1 tin kecil sardin
1 biji bawang besar (dadu)
1 biji tomato (dadu)
1 bjii cili merah/hijau (dihiris halus)
1/2 biji lemon
sedikit mayonis
garam dan lada hitam

1 paket pastri yang siap (jenama kawan)
1 biji telur (dipukul)
1. Gaulkan ikan sardin bersama bahan bahan diatas hingga sebati dengan menggunakan garpu.
2. Ambil pastri dan letakkan gaulan sardin pada hujung pastri dan lipatkan. Gunakan garpu untuk menekan tepian pastri. Sapukan sedikit telur diatas pastri tersebut sebelum membakar
3. Ambil pisau dan torehkan pada bahagian atas pastri supaya ia tidak membuak.
4. Letakkan pada dulang pembakar yang disapu dengan mentega/butter dan bakar pada180-200 darjah C. hingga kekuningan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan