Rabu, Mei 30, 2012

Bendi Goreng Kering


Banyak pula bendi dalam peti sejuk.. hari ni tak masak gulai jadi  takutkan bendi jadi busuk, maka dimasakkan begini. senang je tak payah susah, main campak campak je dengan serbuk jintan halus, serbuk kunyit and serbuk cili. kemudian tambahkan perasa... ikut suka lah, nak masukkan lagi kicap sikit ke.. nak masuk stock ayam ke.. 

Bahan Bahan:

5-6 batang bendi yang dihiris melentang
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbut jintan halus
sedikit garam

1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan goreng bawang dan cili yang didadu dan goreng hingga terbit bau.

2. Masukkan bendi dan goreng hingga lembut, sambil memasukkan jintan halus, kunyit serbuk, serbuk cili dan garam.

3. Tambahkan sedikit saja air untuk melembutkan dan goreng hingga hampir kering.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan