Selasa, Jun 12, 2012

Kedera berkicap

Ikan kedera masak kicap... Hari ni, terjumpa ikan kedera yang agak besar saiznye.. Lama tak makan ikan ni.. Favourite lah.. Goreng memang sodap, boleh ratah ratah makan begitu saja .. Selalunya kalau yang besar, masak kari memang terangkat sebab isinya yang halus tu.. Tapi.. Teringin pula nak masak kicap.. So kicap pun kicaplah.. Kicap campur cuka lagi.. Beli pun tak banyak, hanya 6 ekor untuk 3 orang makan..

 Caranya:
 6 ekor ikan kedera dibersihkan dan digaul dengan garam dan kunyit.
 1 labu bawang besar
 1 biji cili merah
 1 biji tomato
 1 inci halia
 2 biji bawang putih
 Sedikit daun saderi (sup)
 Sedikit daun bawang
  Kicap pekat
 Cuka
 Sedikit garam

 1. Goreng ikan hingga kekuningan (sedikit garing) dan letak sebelah.

 2. Dalam kuali yang sama, tukar kan dengan minyak yang baru dan tumis bawang, bawang putih dan halia yang dihiris halus hingga naik wangi dan masukkan sedikit air, masukkan kicap dalam anggaran 3-4 sudu besar dan sama dengan cuka.

 3. Masak seketika hingga mendidih dan kuah menjadi pekat, kemudian masukkan ikan, daun sup, daun bawang dan cili yang dihiris, dan kacau sebentar hingga kuah tinggal pekat dan sedikit sebelum menutup api. (kuah tu boleh dianggarkan banyak nya. Ikut suka hatilah..)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan