Selasa, Februari 26, 2013

Nasi Pilaf





Salam... Memandangkan jarang nak masak masakan begini, entah, tiba tiba teringinlah pulak nak makan nasi pilaf ni. nak makan pun kena ikut mood juga, kalau terajin sikit bolehlah nak masak yang sedap sedap kalau tidak yang simple simple pun lagi sedap. Bagi resepi ini hanya menggunakan karot dan lada bengala sebagai tambahan, ada juga orang yang menggunakan nenas dan lain lain.. Terpulanglah. Masing masing ada cara sendirikan. Taburan badam dan kismis tentu menyedapkan nasi ini jadi dengan lebihan badam dan kismis dirumah, makanya ditaburkan sajelah saperti masakan northern indian tu.. Sukatan air pada nasi adalah setiap cawan nasi, airnya adlah 11/2 cawan, bagi saya, sukatan airnya adalah 1 cawan nasi bersamaan 1 cawan air dan 1/2 cawan susu. Nak peringatlah tu.. Macamlah orang tak pandai masak nasi.. Berikut adalah caranya..

 Bahan bahan
 1 cawan beras Basmathi
 1 cawan air
 1 cawan susu
 1 batang lobak merah (dadu)
 1 labu bawang besar (dadu)
 2 sudu kecil bawang putih & halia yang dikisar.
 1 biji lada bengala/bell pepper (dadu)
 2-3 sudu besar minyak sapi/minyak
 1 cm kayu manis
 2-3 biji bunga cengkih
 3 biji buah pelaga
 Setitik dua pewarna kuning
 2 helai daun pandan
 1 sudu kiub ayam knorr
 1/2 cawan kismis
 1/2 cawan badam
 1 btg daun ketumbar (dihiris halus)

 1. Basuhkan beras dan rendam sebentar, kemudian toskan.
 2. Panaskan periuk nasi masukan minyak sapi/minyak biasa.
 3. Tumiskan bawang, bawang putih halia serta bunga cengkih, pelaga dan kayu manis hingga terbit  bau.
4. Masukan beras dan goreng sebentar. Masukan daun pandan.
5. Masukan air dan susu diikuti dengan lobak merah dan lada bengala
6. Masukan garam dan serbuk perasa.
7. Tutupkan periuk dan renihkan hingga nasi hampir masak dan kekeringan.
8. Ambil sedikit pewarna kuning dan titik sedikit diatas permukaan nasi.
9. Taburkan daun ketumbar, badam dan kismis dan gaulkan nasi supaya bahan tamburan tadi supaya sebati.

 Kalau suka tambahkan juga bawang goreng sebagai hiasan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan