Khamis, Februari 21, 2013

Kek Karamel (Caramel)



Satu hidangan untuk minum petang nanti, kek keramel yang simple dan 'moist'... Keknya pula sesuai untuk hidang 2-3 orang saja.. almaklumlah tak boleh buat besar besar.. nanti tak habis, kerana kami hanya tiga beranak saja pada hari ni.. Nak ikutkan bila semua anak anak dah besar, rumah menjadi kosong, yang masaalahnya dah tak banyak kerja, jadi kerajinan lah masak gitu!!  



Kek ni ialah butter kek yang biasa saja tapi untuk mendapatkan rasa moist, ianya disiram dengan sos keramel yang dicampurkan dengan susu dan kemudian dihiaskan pula dengan sedikit hirisan badam dan kacang pistachio. Saja sajalah nak bagi berseri, orang pun boleh mekapkan jadi kek pun nak mekap...  bila dah mekap banyaklah mata yang memandang.. jadi boleh laku lagi cepat.. tapi dia tak nak dipakaikan bedak.. icing lah konon.. biar dia 'tanned' gitu.. Saiz ukuran kek ini pula dalam anggaran 4-5 inci besar nya.. tentu comel! melalut dah.. jadi kisah masyarakat pulak.

Bahan Bahan
200 gm buttercup
3/4 cawan gula kastor
3 biji telur gred A
1 cawan tepung kek (superfine)
1/2 camca kecil cream of tartar
1 camca kecil esen vanilla
1/4 camca garam
1 camca baking powder

Bahan Icing
1 cawan (125 ml) gula
1 cawan air
1 cawan susu penuh krim
1 sudu corn starch
1/4 sudu the garam

Bahan hiasan : Hirisan badam dan pistachio

1. Panaskan ketuhar pada 10 deg. C da griskan acuan dengan butter dan taburkan tepung sedikit.
2. Pukul telur dan gula hingga putih.
3. Masukan telur sebiji, sebiji hingga habis.
4. Masukan esen vanilla.
5. Ayakkan tepung bersama baking powder, cream of tartar dan garam dan masukan sedikit sedikit kedalam adunan kek.
6. Tuangkan kedalam acuan dan bakar selama 25 minit.
7. Sejukan kek dahula sebelum memulakan masakan karamel.
8. Masukan gula kedalam saucepan dan campurkan air dan masakan diatas api yang sederhana hingga kekuningan dan kacau selalu, masukan corn starch, kacau hingga sebati.
9. Apabila gula mula kekuningan angkatkan dan masukan susu dan kacau hingga sebati hingga pekat dan tuangkan keatas kek yang sudah disejukan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan