Rabu, Mac 27, 2013

Ikan Masin Goreng Nenas


Salam semua,  Ikan Masin lagi!!! bukan apa nak perhabiskan ikan talang yang tersimpan dalam peti sejuk tu... Kalau kena dengan nasi panas tentu buka selerakan! tapi makan lah cubit cubit, bukan sekali ngap.. lepas juga keinginan. Masakan begini elok sebagai sampingan dengan lauk lauk lain.. so bolehlah penuh meja sikit, kalau dah ramai orang dirumah.

Simple je masakan ni hanya goreng dan campak campak saja bahan bahan saperti nenas, daun kari bawang besar dan goreng hingga garing. Tak susah pun bagi mereka yang belum pernah mencuba!


Bahan Bahan

Beberapa kepingan ikan Talang (dipotong kecil kecil)
2 batang daun kari
2-3 batang cili kering
1 biji bawang besar (dihiris)
sedikit nenas yang di potong kecil.

1. Rendam Ikan masin yang dipotong selama 10-15 minit.
2. Panaskan minyak dengan 2-3 sudu besar minyak masak.
3. Goreng ikan kering hingga garing.
4. Masukan bawang besar, cili kering, daun kari dan nenas, kacau supaya bercampur dan terus angkat untuk dihidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan