Sudah menjadi kebiasaan bagi saya, apabila memasak ayam, kulit selalu akan dibuang, untuk kesihatanlah konon.. begini, masakan ayam pun akan lebih menarik tanpa kulit, terpulanglah kalau nak masak dengan kulit pun boleh, lain orang lain seleranya... nak tokok tambah dengan bahan bahan lain pun ikutlah rasa sendiri. Cara masakannya adalah saperti berikut. Hidangan ini untuk dua orang saja..
Bahan bahan
5-6 ketul ayam yang dipotong kecil
Sedikit daun ketumbar (dicincang)
1-2 cawan air
1-2 sudu minyak sapi
Garam
Bahan Perapan
1 sudu kecil kunyit serbuk
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk jintan kasar
1-2 sudu kecil cili boh/serbuk
1-2 sudu lada hitam
1. Perapkan ayam dengan bahan perapan selama 10-15 minit.
2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan goreng ayam yang diperap, kacau dan balik balikan hingga ayam menjadi putih dan terbit minyak.
3. Masukan air dan garam, renih ayam hingga lembut dan kuah hampir menjadi kering.
4.Apabila hampir kering masukan daun ketumbar dan kacau seketika sebelum menutup api
.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan