Salam Jumaat yang barakah ini.. Hai... Ramadan pun belum lagi, buat biskutlah pulak! bukan untuk raya tetapi untuk mencoba gitu.. sebab hari tu masa beli bahan bahan kek ternampaklah pula, tepung biskut kacang hijau ni.. dek kerana malas, takde mood dan hal hal lain, hari ni kerajinanlah pula.. Cadangnya nak buat kek kerana teringin nak makan tapi bila didapati takde telur, maka biskut ini sebagai pengganti.
Untuk menambahkan rasa pada biskut ini, cokelat cip dimasukan dengan hanya ditekankan pada biskut yang sudah dibentuk sebagai hiasan. Terpulanglah pada kehendak masing masing untuk membentukanya. Dengan satu paket anggaran 100 gm dapat menghasilkan dalam 30 biji biskut. So selamat mencoba!
Bahan Bahan
100 gm/satu paket tepung campuran (yang telah siap diadunkan tanpa minyak)
100 ml minyak canola/jagung
1/4 cawan cokelat cip
1. Panaskan oven pada suhu 150-180 darjah C.
2. Tuangkan tepung campuran kedalam mangkuk yang besar dan tambahkan dengan 100 ml minyak jagung/canola.
3. Uli hingga adunan menjadi lembut dan tidak melekat.
4. Letakkan diatas sekeping plastik dan leperkan dengan melipat plastik lalu digelek dengan rolling pin untuk mendapatkan permukaan setebal 1/4 inci.
5. Tekapkan dengan acuan yang anda suka dan letakkan satu hingga dua keping cokelat cip diatas biskut.
6. Bakar selama 25-35 minit hingga sedikit kekuningan.
@ boleh juga disapukan dengan putih telur (satelah dipukul) jika suka.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan