Salam Syawal ke5... Masih mood raya ke? Tak tahu nak kata, berbelah bagi sama ada masih mahu menyambutnya atau meneruskan kehidupan saperti biasa, tapi.. kalau ada jemputan raya, pasti dapat merasakan 'mood' perayaan.. Setelah berpuasa, Masya Allah! menu hari hari tentulah ayam, daging, kuah kacang, rendang, masih disediakan, hingga sebulan puasa habis diqadakan dengan permakanan permakan begini... rayalah katakan... apapun makanlah dengan sederhana, itu saja yang dapat diperkatakan... hmm.
Menu pada hari raya kali ini, adalah Rendang Tok... Kali ini raya rasa nak buat rendang daging pula kerana selalunya, rendang ayam yang dibuat.. so tukar seleralah kali ni..
Penyediaan Rendang Tok ini, tak banyak beza dari segi penyediaannya.. hanya penambahan rempah seperti jintan putih, jintan manis, rempah biji, lada hitam yang disangrai atau digoreng tanpa minyak sebelum dikisar dan dimasukan kedalam rendang. Gula merah juga dicampurkan kedalam rendang ini untuk mendapatkan kemanisan pada daging.. so pandai pandailan mengagak tambahan rempah dan bahan perasa bagi mendapatkan kuality rendang yang sedap..
Bahan Bahan
2 kg daging batang pinang (dipotong anggaran 1 inci)
1-2 asam keping
1/2 - 1 cawan kerisik,
1-2 helai daun kunyit (disimpul/hiris)
2-3 helai daun limau perut
2-3 sudu gula merah
2 litre santan kelapa (2 kotak santan bersamaan 4-5 cawan air)
Garam secukupnya
3-4 sudu besar minyak masak
Bahan Bahan Kisar
10 biji bawang merah
4-5 ulas bawang putih
3 batang serai (dihiris)
1 cm lengkuas
1 cm halia
3-4 sudu besar cili boh
Bahan Bahan kering tambahan
1 sudu besar rempah biji
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar lada hitam
(Bahan bahan ini disangraikan dan dikisar halus)
1. Panaskan kuali (besar) dengan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
2. Masukan bahan kering tambahan yang dikisar, kacau hingga sebati.
3. Masukan daging, kacau hingga sebati, renihkan sebentar.
4. Masukan santan, kacau dan renihkan hingga daging menjadi lembut.
5. Masukan garam, gula, daun kunyit, daun limau perut, asam keping.
6. Apabila daging hampir lembut masukan kerisik, renih lagi hingga rendang menjadi hampit kering.
# kelembutan daging boleh di lembutkan dengan penambahan santan/air pada setiap masa untuk mendapatkan daging yang benar benar lembut.
# Boleh juga ditambahkan serbuk kari ayam/daging jika suka..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan