Khamis, November 21, 2013

Falafel




Salam semua.... sekarang ni musim hujankan!! asal petang jea hujan asal hujan jea petang!! gitulah.. dah masuk akhir tahun begitulah perubahan cuaca pada negara kita ni.. nak pergi melancung pun kena fikir dua tiga kali. Bila dah cuaca begini, perasaan nak melepak tu biasalahkan! akan tetapi perut harus diisi kerana cuaca beginilah perut berbunyi macam katak panggil hujan.. ha ha.. so apa lagi kenalah rajinkan diri dengan menyediakan juadah untuk minum petang, kalau dapat cekodok ke, goreng pisang panas ke... kena dengan kopi atau teh panas tentu segarkan!!

Mengenai Falafel ini, tentu ada yang sudah biasa dengannya, makanan orang timur tengah yang seakan akan vadai cuma perbezaannya adalah ia dibuat daripada kacang kuda yang dikisar bersama daun parsley atau daun sup dengan banyak sekali hingga texturenya menjadi agak kehijauan warnanya.. memang sedap dengan campuran bahan saperti serbuk jintan manis dan jintan halus padanya.

Sedikit perubahan atau olahan dilakukan pada resipi ini, kerana, memandangkan stok tepung kacang kuda habis dirumah, makan campuran adunannya digantikan dengan menggunakan tepung beras.. jadi tepung beras juga dapat mennambahkan kerangupan pada falafel ini


Bahan Bahan
1 cawan kacang kuda (direndam semalaman hingga kembang)
1 batang atau 1/2 cawan daun parsley/sup (dihiris sedikit)
2-3 ulas bawang putih
2-3 sudu besar tepung kacang kuda/tepung beras
1-2 sudu kecil serbuk jintan manis
1-2 sudu kecik serbuk jintan putih
1 sudu kecil lada hitam
1/2 sudu kecil sodium bikarbonate
Sedikti garam
minyak untuk menggoreng (deep fry)

1. Masukan kacang kuda, daun parsley/sup dan bawang putih kedalam blender dan kisar hingga sebati.

2. Keluarkan dan tuangkan kedalam mangkuk dan masukan serbuk jintan putih/manis, tepung kacang kuda/beras, lada hitam dan garam, kacau hingga sebati. Adunan adalah saperti bancuhan vadai
.
3. Panaskan minyak untuk menggoreng, dengan menggunakan sudu sup kepalkan pada sudu tersebut dan larutkan kedalam minyak yang sudah panas, goreng hingga garing dan kekuningan, angkat dan toskan

4. Hidangkan bersama sos yang digemari.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan