Jumaat, November 15, 2013

Lasagana

Tadi dah updatekan resipi pizza kan! so inilah lasagna yang dibuat sekali dengan sos yang sama... 2 in one.. bukan Nescafe jea ada 2 in one.. resipi resipi lain juga boleh jadi 2 in 1 atau 2/3/4 in one... kena nak pandai mengolahkan saja... So dalam dapur anak dara buat lasagna, emaknya pula buat sos dan pizza.. Anak dara punya kerja senang daripada maknya.. mana yang kotor kotor kurenglah dipegangnya... biasalah kan... kan.. kann... tunggu dia jadi mak pula....hmmm barulah dia tahu..


Untuk sos yang dibuat anda boleh dapati pada link Chicken Bolognese Pizza kerana sos yang dibuat adalah dari sos yang sama. Tambahan sos bechamel atau sos putih juga dimasukan kedalam lasgana ini.
Sos putih adalah sos yang dibuat dengan cara mencairkan butter kemudian ditambahkan tepung gandum dan susu kedalamnya, ia kemudian di masak hingga pekat dan dimasukan lagi sedikit cheese kedalamnya. Pasta lagsagna kemudian dilapiskan dengan lapisan pasta, sos ayam cincang, sos putih pada setiap lapisan pasta hingga habis. Sos putih, kemudian dituangkan keatas permukaan lasagana dan taburkan lagi dengan cheese sebelum dibakar hingga kekuningan.


Bahan Bahan untuk sos putih/
1 sudu besar butter
4-5 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu
1 cawan cheese mozarella
sedikit garam dan lada hitam

1. Panaskan periuk kecil dengan butter.
2. Masukan tepung gandum, kacau hingga sebati.
3. Masukan susu, sedikit garam dan lada, renih hingga sos menjadi hampir pekat dan masukan cheese, kacau hingga sebati dan tuangkan keatas lapisan lasagana.

Bahan untuk lapisan Lasagna
1 kotak Instant Lasagna
1-2 biji tomato (dihiris)
1 lada bengala (dihiris)

1. Susun pasta kedalam bekas berukuran 6x8  dengan barisan 2 keping setiap satu.
2. Masukan sos ayam cincang dan sedikti sos putih.
3. Lakukan process yang sama dan masukan sedikit lada bengala/tomato kedalam dan tuangkan sos putih diatasnya, apabila kesemua nya memenuhi bekas.
4. Bakar pada suhu 180 darjah C selama 15-20 minit.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan