Ahad, April 21, 2013

Ayam Goreng Berempah



Salam semua,  hari ni, mencoba sendiri resipi Ayam Goreng Berempah.  Idea ini timbul setelah menjamah selera di gerai Nasi Ayam Berempah, yang agak popular sekarang.  Tak tanyalah pula, apa yang dimasukan kedalam resipi tu... jadi main agak agak juga dengan apa yang dirasakan pada resipi orang lain.  Boleh tahan juga rasa, lebih kuranglah kalau tak sesempurna orang yang menjualnya itu.  Mungkin dengan secara sendiri dengan menokok tambahkan lagi bahan bahan pun boleh menjadi sedapkan kalau nak jadi Chef tersendiri kan.. kan.. kan..



Yang menyedapkan ayam ini ialah kerak kerak atau rempah garing yang terdapat setelah menggoreng ayam ini mmemberikan impak kerangupan  berperisa rempah.  Untuk resipi ini ia dimakan bersama 'buttered rice' atau nasi yang dimasak dengan Butter seolah olah nasi minyak. Untuk resipi adalah saperti dibawah.


Bahan Bahan
1 ekor ayam (dipotong 8 atau 12 - terpulang)
1-2 sudu besar rempah kari ayam (Babas)
1-2 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil sebuk perasa Knorr
2-3 sudu besar pes halia dan bawang putih (Anggaran 2 inci halia di sagat/blender bersama 5-6 bawang putih)
2-3 sudu besar tepung ubi
Garam secukup rasa

Bahan Bahan yang kisar (kasar)
3 batang serai (dihiris)
2 sudu besar Jintan Manis
2 sudu besar Jintan Putih
2 sudu besar lada hitam
2 sudu besar rempah biji
2-3 batang serai (boleh dimasukan lengkuas jika suka)
2-3 batang daun kari

1. Bersihkan ayam dan perapkan dengan halia/bawang putih kisar, rempah kari, serbuk cili, serbuk perasa dan garam secukupnya.

2. Masukan bahan bahan kisar dan tepung, gaul dan perapkan selama 20-30 minit.

3. Panaskan kuali/fryer dengan minyak yang banyak dan goreng hingga garing dan kekuningan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan