Salam semua, anda biasa buat Biscotti? Biscotti? Apa itu Biscotti? Biscotti ialah biskut kegemaran orang Itali. Haa. saja nak terangkan kepada yang tidak tahu! So, tak payahlah nak beli biskut biskut kering, kerana ia boleh disimpan selama seminggu. Elok untuk dihidangkan sebagai snek juga... Lebih kurang saperti scones, bezanya ialah ialah ia dipotong setelah dibakar, manakala scones dibentukkan bulat bulat dan tebal.
2 cawan tepung gandum (lebih sedikit untuk diuli)
2 sudu kecil baking powder
1 cawan kismis hitam
1 cawan hirisan badam
Bahan Bahan Basah
2 biji telur
2-3 sudu Butter (dicairkan)
1/2 cawan gula
Sedikit parutan kulit limau sunkist
Sedikit garam
1. Ayakkan bahan kering di dalam satu mangkuk tidak termasuk kismis dan badam dan letakkan sebelah.
2. Cairkan butter didalam kuali atau masukkan saja kedalam microwave. Satukan gula dan telur, kulit limau, garam dan tuangkan butter kedalam mangkuk yang berasingan dan kacau atau pukul hingga sebati.
3. Satukan bahan kering dengan bahan basah, masukkan kismis dan badam,kacau dan uli, tambahkan sedikit tepung untuk dijadikan doh yang lembut.
4. Bentuk saperti gambar dibawah dan letakkan atas dulang pembakar yang dilapikkan dengan kertas pembakar.
5. Bakar pada suhu 180 darjah C hingga terbit bau dan biarkan sebentar dan potong memanjang saperti dibawah sebagai hidangan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan