Rabu, Ogos 21, 2013

Kobis Bunga Goreng




Salam semua... Haii.. lama juga cuti masak selepas Syawal ni, banyak juga undangan majlis hari raya kali ini, so.. cuti ke tak cuti kita kena makan juga.. lepas balik kerumah selepas puas beraya.. banyaklah pula kerja rumah yang harus dilangsaikan.. tak cukup dengan makan makan, jalan jalan, lepas tu jadi dobilah pulak... begitulah kehidupan!  Asalkan bahagia....

Resepi kali ini ialah sayur campur yang simple saja... kobis bunga atau 'Cauliflower' yang dimasak bersama lobak merah dengan perasa 'black pepper' atau lada hitam.. Kobis bunga ni kalau dibuat sayur campur memang sedap.. tetapi kena pandai memasaknya supaya ia tidak terlalu keras atau lembut..  yang penting ia tidak terlalu lembut hingga hilang vitaminnya.

Bahan Bahan
1/2 kg kobis bunga (dibuang tangkai tengah dan lurutkan pada batangnya)
1 batang lobak merah (sederhana - dipotong ikut kemahuan tetapi nipis)
1 batang daun bawang (dipotong memanjang)
1 batang daun sup (diotong anggaran 1 inci)
1 batang cili merah (dihiris)

Bahan Tumis
1/2 cawan hirisan ayam                                                                         
3-4 biji bawang merah (dimayang)
1-2 ulas bawang putih (dimayang)
2-3 sudu besar sos lada hitam
2-3 sudu besar sos tiram
1-2 cawan air
sedikit garam dan lada hitam
2-3 sudu besar minyak masak

1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawang putih, hirisan ayam hingga terbit bau.
2. Masukan sos lada hitam, sos tiram dan sedikit air.
3. Masukan garam dan lada hitam, renih sebentar hingga hampir mendidih.
4. Masukan lobak merah, kobis bunga dan cili merah tambahkan air jika perlu, renih dan kacau hingga lobak merah dan kobis bunga hampir lembut dan masukan daun sup dan daun bawang, renih selama 1-2 saat sebelum menutup api.. hidangkan sewaktu masih panas.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Lain Lain resipi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...