Sabtu, April 21, 2012

Kerabu Jantung Pisang

Kerabu Jantung Pisang

Kalau ada geng makan bersama, tentu sedapkan! tambah lagi geng geng yang suka makan pedas pedas,  sambal sambal lagi! Hari tu pergi pasar rays, terjumpalah jantung pisang ni, tengok orang buat teringin pulak.. tapi disebabkan bahan bahan yang ada dirumah pulak lebih kurang je, so buat juga lah pasal its a matter of taste je kan...

Bahan bahan:
1 biji jantung pisang
2 batang daun sup
1 biji tomato
1 cm halia
3 ulas bawang merah (hiris)
1 camca besar kerisik
1 biji limau perut

Bahan tumbuk
3 cili merah
3-4 cili padi
1-2 bawang putih
1 camca besar udang kering

1. Buang semua kulit luar  jantung pisang tu dan ambil bahagian dalamnya dan rebus dengan sikit garam hingga lembut dan toskan.
2. Setelah lembut, hiris dan campurkan dengan daun sup, tomato yang didadu bawang merah, hirisan halia, dan masukkan kerisik.
3. Masukkan bahan tumbuk, garam, gula, jus limau dan gaul rata dan hidangkan.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Lain Lain resipi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...