Ahad, November 18, 2012
Tumis Turi Berkentang
Sayur Turi atau setengah orang memanggil sayur Asam Asin yang biasanya dimasak lemak bersama ubi keledek, kali ni di masak tumis air bersama kentang, fucuk dan tanghun. Wah! berselera makan begini.. sihat pulak tu. Yang bestnya, sayur ni dari taman yang ditanam sendiri, tak payah beli.. Tambah pula musim hujan ni, malaslah nak kepasar, nasib baiklah, banyak juga sayur ni disamping memasak sardin bercili.. tentu terangkat.. hai makanan kitalah katakan!
Bahan Bahan
1 mangkuk kecil sayur turi yang dilurut daunnya.
1 biji ubi kentang (bersaiz besar dipotong 6)
1 cekak tanghun (direndam dengan air supaya lembut)
2-3 fucuk (dried ben curd)
5-6 udang hidup
Garam, lada hitam dan serbuk perasa ayam knorr
Bahan Tumis
1 biji bawang besar (dadu)
2 ulas bawang putih (dadu)
1 batang cili (hiris)
1. Panaskan kuali/periuk dengan sedikit minyak dan tumis bawang merah/putih dan cili.
2. Masukan udang dan kacau sebentar.
3. Masukan 3-4 cawan air, renih hingga mendidih. Masukan garam dan lada/ serbuk perasa.
4. Masukan ubi kentang dan masak sebentar hingga lembut.
5. Masukan sayur turi, fucuk dan tanghun dan biarkan ia mendidih sebentar sebelum menutup api.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan