Ahad, September 08, 2013

Roti Telor

Anda mempunyai roti canai berlebihan dan dah tak tahu cara nak menghabiskannya? Wah .. Apa kata kita jadikan ia roti telor .. Roti canai yang dipotong kecil atau disiat siatkan kemudian digoreng bersama telor yang dipukulkan bersama bawang dan cili .. Alahai home-madelah.. Macam mamak buat juga!  Jadi dengan cara begini laku jugalah roti canai yang berlebihan tu..



Kalau dimuatkan kedalam blog ini tentu dapat juga manafaat pada anak anak muda yang perlu belajar supaya kita tidak membazir makanan. Setiap yang berlebihan ada saja caranya kita boleh guna pakai untuk lebih memanafaatkan rezeki yang Allah berikan..


Caranya
2-3 keping roti canai (dipotong empat/disiatkan halus - terpulang)
2-3 biji telor
1 labu bawang besar (dadu)
1 biji cili merah (hiris)
1 biji cili hijau (hiris)
Sedikit lada hitam dan garam sebagai perasa.
1-2 sudu besar minyak

1. Pukul telor bersama bawang dan cili merah/hijau.
2. Masukan garam dan lada hitam dan pukul hingga sebati.
3. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tuangkan telor dan masukan roti canai yang telah dipotong/siat dan kacau goreng hingga telor menjadi kering dan melekar pada roti dan angkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Lain Lain resipi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...