Selasa, Mei 15, 2012

Bakwan (Jagung goreng berperisa)

Bakwan

Resipi ni dari Indonesia... selalunya kita buatkan cucur jagungkan, tapi yang ini memang special pasal apa  .. sembilan puluh peratus  ada lah jagung dan hanya sepuluh peratus dicampurkan dengan sedikit tepung dan perencah ayam knorr. 
Nak membuatnya senang je.. elok dimakan waktu minum petang pun boleh..macam kueh jugak. Resipi ni belajar dari orang Indon.. agaknya mereka dah terbiasa dengan kehidupan hasil pertanian so pandai pandailah mereka membuatnya.

Bahan bahan  :  2 btg jagung yangg dihiris isinya dan di lenyek sedikt (dengan batu tumbuk) untuk melembutkan (tapi tak kesemua lah..)

1/2 kiub perencah ayam knorr

sedikit garam dan lada sulah.

1 sudu besar tepung gandum

1 biji telur

1. Sesudah jagung dihiris dan dilenyekkan, masukkan lada sulah, garam dan sedikit tepung da telur dan gaul hingga sebati..
2. Bentukkan bulat bulat yang leper dan goreng hingga garing saperti menggoreng cucur hingga kekuningan dan angkat. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Lain Lain resipi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...