Selasa, Mei 15, 2012

Sambal Tempe

Masakan ni biasa biasa aje kan! banyak orang suka memasaknya, makan dengan nasi sebagai sampingan tentu membangkitkan selera.. Kadang kadang bila dah terbiasa tak pulak menjadi selalu untuk membuat masakan ini.. ikut hati lah..
Ini adalah sebahagian dari kacang, tempe dan ikan bilis yang belum disambalkan haa.. haa.. kalau dah kena sambal lagilah terangkat.!! kena pulak hari ni ada masak lemak ikan kembung, makanlah dengan sambal daripada asyik kari.. kari... kari... hmmm.mm.


Bahan bahan yang digoreng dahulu.
1 cawan kacang tanah
1 cawan ikan bilis
1 paket tempe (yang dihiris dan gaulkan bersama kunyit dan sedikit garam) digoreng hingga kuning dan garing.)


Bahan sambal
1 labu bawang besar didadu
1-2 camca besar cili boh
1/2 limau nipis diperah airnya
gula dan garam sebagai perasa
sedikit daun ketumbar untuk mewangikan.

1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dang goreng bawang besar dan masukkan cili boh.
2. Masukkan sedikit air dan kacau sebentar hingga pekat.
3. Perahkan limau nipis dan tambahkan gula dan sedikit garam.
4. Masukkan gorengan kacang, tempe dan ikan bilis,
5.Tabukan daun ketumbar dan kacau hingga naik minyak dan tutupkan api.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Lain Lain resipi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...