Rabu, Mei 09, 2012

Nasi Goreng Cina




Nasi Goreng Cina
Hari ni, banyak pula lebihan nasi semalam, tapi teringin pulak nak makan kuey teow, jadi memandangkan sayang pulak nasi tu, so hari ni, nasi dibuat nasi goreng cina dan buat jugalah kuey teow sup (tapi dipostkan pada blog www.ourlittlekitchen.net tu..) hai.. mentang mentang ada 2 blog so nak jaga dua dua lah.. (terajin lebih!!) . Nak masak nasi goreng cina memang senangkan.. Untuk mereka mereka yang baru dan ingin memasakanya resipi dibawah.

Bahan Bahan

1 Mangkuk Nasi (semalam)
2 biji telur
sedikit isi ayam yang di dadu.
5-6 ekor udang
1 batang daun bawang
1/2 batang karot yang dihiris memanjang
1-2 ulas bawang putih
1-2 camca kecil lada hitam (ditumbuk halus)
1 sudu kecil minyak bijan.
Minyak untuk memasak (2-3 sudu besar)

1. Panaskan kuali dan tumis bawang putih yang ditumbuk kasar dan masukkan ayam dan udang dan kacau hingga ayam menjadi putih dan masukkan lada hitam dan sedikit garam.

2. Masukkan karot dan kacau sebentar dan masukkan nasi dan terus kacau hingga nasi menjadi lembut dan tidak mengembang.

3. Pecahkan telur kedalam nasi (dengan menolak nasi ketepi) dan tunggu hingga telur menjadi keras sedikit sebelum menggaulkan kesemua sekali, masukkan daun bawang yang dihiris halus dan tambahkan garam dan lada hitam serta masukkan minyak bijan bagi membangkitkan rasa nasi itu.
.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Lain Lain resipi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...