Selasa, April 02, 2013

Siakap Bakar Sambal Kelapa





Salam semua, kali kena ikan bakar pulak!.. Lama betul tak kena ikan bakar.. Cubaan memasak kali ini menggunakan microwave saja.. senang, bersih dan tak bersepah. Ikan siakap ini dibungkus dengan daun pisang, kemudian dilapikkan dengan 'aluminium foil' dan dibakar didalam ketuhar dalam mode "Grill" selama satu jam, jadi sementara menunggu ikan masak, bolehlah masak lauk lauk lain.

Ikan Siakap ini diperapkan dengan bahan bahan yang dikisar saperti cili merah, cili hijau, kalau nak letakan cili padi lagi Kaw... kaw!!, bawang merah, bawang putih, halia dan serai. Senangkan, lepas dikisar, lumurkan, balut daun pisang dan terus bakar. Masakan dulu selama 30 minit, kemudian balikan dan bakar lagi selama 30 minit.

Bahan Bahan
1 ekor Ikan Siakap
1 biji limau kasturi
1 sudu besar madu
Sedikit garam
1-2 sudu besar minyak masak
1 helai daun pisang (untuk membalut Ikan)


Bahan Bahan Kisar
1 cawan kelapa parut
4-5 batang cili merah/hijau
4-5 biji cili padi.
1 inci kunyit/kunyit serbuk
5-6 biji bawang merah
2-3 bawang putih
2 batang serai (dihiris)
1 helai daun kunyit (dihiris)

1. Bersihkan Ikan dan keringkan.
2. Kisarkan bahan bahan kisar hingga halus, masukan garam dan madu, perahkan sedikit sebiji limau sebagai perasa.
3. Letakan diatas daun pisang dan sapukan ikan dengan bahan kisar diluar dan dalam ikan tadi. Tuangkan sedikit minyak keatas ikan.  Bungkuskan ikan dengan daun pisang supaya menutupi kesemua ikan (saperti digulung)
4. Panaskan ketuhar selama 10 minit dalam mode 'Grill'.
5. Bakar ikan selama 30 minit, kemudian balikkan dan bakar lagi selama 30 minit.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Lain Lain resipi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...