Ahad, Mac 16, 2014

Sup Ayam



Salam semua, masih kita mengharapkan berita MH370 kan diwaktu ini.. Makin diharap makin berita yang 'complicated' pula yang kita dapat.. Walau apapun tentu kita tak putus harapan dengan berdoakan.. 

Hidup perlu diteruskan mungkin lebih baik dari semalam.. Makan tetap kena makan, makan untuk hidup., jadi, hari ini hidanganya alah kadar saja.. Sup Ayam  yang mudah dicampur dengan tanghun dan fucuk.. Cukuplah tu, asalkan kenyang.

Memandangkan bahan yang ada itulah yang dapat diolahkan.  Kalau nak ikutkan banyak lagi bahan yang dapat dimasukan kedalam sup ini.. Hmm lain kali lah pula.. Memandangkan malas hendak kepasar.

 
Bahan Bahan
1 mangkuk isi ayam dipotong kecil.
1-2 ubi kentang (dadu anggaran 1 inci)
2 keping fucuk (dipatahkan)
10 gm tanghun (direndam bersama fucuk hingga lembut)
1/2 cawan daun bawang (hiris)
1/2 cawan daun saderi (hiris)

Bahan Tumis 
1 labu bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (diketuk)
1/2 inci halia (hiris)
1 sudu besar rempah kurma
1 sudu kecil serbuk ayam knorr
2-3 biji bunga lawang
2-3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1/2 inci kayu manis
3-4 sudu besar minyak
3-4 cawan air
Garam dan lada sulah sebagai perasa

1. Tumis bawang merah, bawang purih, halia hingga terbit bau.
2. Masukan bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kayu manis.
3. Masukan isi ayam, kacau seketika hingga ia menjadi putih.
4. Masukan air, renih hingga mendidih.
5. Masukan ubi kentang, renih hingga lembut.
6. Masukan fucuk, tanghun dan daun sup, serbuk perasa, garam dan lada sulah, renih selama 4-5 minit dan tutpkan api.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Lain Lain resipi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...