Sabtu, September 26, 2015

Hati Ayam Goreng Halia



Salam semua... ni satu lagi resepi mudah yang telah lama dimasak tetapi tidak diupdatekan gitu..  Apa lagi kalau bukan hati ayam yang sedap dimakan sebagai hidangan sampingan.  Asalkan kita jangan makan hati dek perkara lain cukup.  Kalau termakan hati kerana orang tak perlu susah hati, nanti kerana ikut hati mati...  ikut saja akal fikiran dan tawakkal saja pada yang Maha kuasa kan.  Kalau tak boleh juga, masak saja hati ayam ni haa... sodap gitu bagi makan pada orang yang menyakitkan hati.  Mana tahu,  dia pua berkenan dihati!!


Pada setengah pendapat, ada yang mengatakan, tidak elok makan hati ayam, kata orang orang tua kalau diberikan pada anak anak, nanti tidak pandai belajar... hmmmm macam macam, kalau gitu biar je orang tua yang makan kan!.  Apabila difikirkan, kalau hendak dibuang pula, sayang gitu.  Apa apa pun tawakkal sajalah.  Makan jealah...  Teringat pula pada mak mertua MM, dia cukup suka masak hati begini.  Selalu juga dia menyediakan masakan begini ketika baru baru kahwin dahulu.  Innalilah.. dia pun dah tiada.. semoga rohnya dicucuri rahmat.  Amin.



Bahan Bahan
1 mangkuk hati ayam (dibersihkan dengan membuangkan darah didalamnya dan dibelah dua)
1 sudu kecil kunyit serbuk
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecik serbuk jintan kasar
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil lada sulah
1 cm halia (dihiris halus)
1 labu bawang besar dihiris bulat
1 cili merah (dipotong kasar)
1 helai daun kari
3-4 sudu besar minyak masak

1.  Perapkan hati bersama sebuk kunyit, serbuk jintan mans, serbuk jintan kasar, lada sulah dan garam. biarkan sebentar.

2.  Panaskan minyak, goreng hati hingga garing dan balik balikan.

3.  Apabila hampir garing, masukan bawang, halia, cili dan daun kari, kacau sebati. Angkat dan hidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Lain Lain resipi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...