Ahad, April 22, 2012

Mee Kuah

Mee Kuah

Mee begini memang sedap.. mesti tak jemu kalau makan.. tapi style kali ni pedas sikit buat seperti Hokkien mee dengan sedikit saja ubi keledek untuk mendapatkan kemanisan dan kepekatan kuah tu...

Bahan bahan yang dikisar :

5-6 biji bawang merah
2 bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
8 biji cili merah  atau cili boh.

Bahan bahan
1 kilo mee kuning
2 batang sawi
1 cawan taugeh
beberapa keping hirisan daging
5-6 ekor udang
Ubi Keledek yang di rebus dan dilenyekkan.
1 biji telur rebus
 1 biji limau nipis
taugeh
garam dan gula

1. Sediakan periuk yang berisi air untuk merebus telur hingga masak, kemudian celurkan taugeh dahulu diikuti dengan sawi dan mee.

2. Panasakan periuk dengan sedikit minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga terbit minyak., masukkan daging,, .

4. Renihkan daging sebentar dengan memasukkan air  anggaran 3-4 gelas dan tutup hingga daging empuk.

5. Masukkan ubi keledek yang telah direbus dan dilecek dan masukkan sedikit garam dan gula untuk perasa, apabila daging agak agak hendak empuk, masukkan udang masak  dan tomato hingga kuah  menjadi agak pekat.

6. Sediakan pinggan dan susun mee, taugeh, sawi, telur yang dipotong dan taburkan hirisan cili merah,  limau nipis dan sendukkan kuah apabila hendak makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Lain Lain resipi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...