Ahad, April 22, 2012

Kerabu Pucuk Paku



Kerabu ni, tah apa pa lah teringin nak makan, rasa ok... tapi kalau pedas sikit tambah lagi sambal yang digaul akan terangkat lagi... agaknya sambal tu dah menyorok kat bawah bawah tu. takpe next time mungkin harus improve lagi..tapi kalau nak ikut ikutkan boleh juga jadi salad.`

Bahan bahanya:

Pucuk Paku
1/2 cawan udang kering (digoreng dan tumbuk)
1/2 cawan kerisik
1 bunga kantan
3 -4  biji bawang merah
1 seeko sotong besar yang di bakar dgn sedikit minyak
1 biji limau nipis
1 batang serai
garam dan gula.

Bahan yang di tumbuk
3 -4 biji bawang merah, 2 bawang putih. 1 cmc halia, 4-5 chili merah dan 1 cm belacan

1. Potong pucuk dalam anggaran 1 inci dan rebus hingga lembut.
2. Hiris halus bawang merah. serai dan bunga kantan.
3. Sotong di bakar dengan sedikit minyak dan dihirs.
4. campurkan kesemua bahan bahan diatas, masukkan garam dan gula dan perahkan sedikit limau nipis dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Lain Lain resipi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...