Rabu, April 25, 2012

Daging Berempah

Daging Berempah

Ini merupakan daging yang tahu nak buat ape.. hari tu ada beli rempah beriani, rempah 'garam masala' dan lain lain.Fikir punya fikir, dengan ada sedikit daging tu maka nya digaulkan bersama rempah beriani, garam masala, rempah daging, kunyit serbuk, garam dan diperapkan selama 1/2 jam. Kemudian digorengkan bersama minyak sapi, masukkan santan, ubi kentang dan cili hijau.. boleh tahan..nak kata kurma tak jadi jugak.. Asalkan sedap sudah lah.

Bahan Bahan : 1 mangkuk kecil daging, 2-3 cawan santan, 1 biji ubi kentang di potong panjang, 1 biji tomato,1 biji cili hijau, garam, minyak sapi.,1 sudu kecil rempah beriani, 1 sudu kecil 'garam masala' ,1 sudu kecil
rempah daging dan 1 sudu kecil serbuk kunyit.

1. Perapkan daging dengan rempah beriani, garam masala, rempah daging dan serbuk kunyit, masukkan sedikit garam dan perapkan selama 1/2 jam.

2. Panaskan minyak dan goreng daging hingga kecut dan masukkan air, renih sebentar, kemudian masukkan santan ubi kentang dan biarkan daging dan ubi kentang lembut.

3. Apabila kuah menjadi pekat masukkan tomato dan cili hijau dan masak selama seminit dua dan tutup api. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Lain Lain resipi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...