Salam semua.. hari ni nak update lagi satu resipi spaghetti.. dari lebihan spaghetti yang dibuat hari tu... tak banyak pun.. Dek kerana sos spaghetti habis, spaghetti yang berlebihan ini digoreng untuk dijadikan spaghetti carbonara yang mudah.
Hari tu terbeli sos carbonara.. so apa lagi goreng sajalah dengan potongan chicken franks atau sausage ni.. tak payah susah susah..kalau nak buat sendiri sos putih atau Bechamel sos pun boleh, kalau dah pagi tu..fikiran masih juga melayanglah katakan,. so instant begini pun boleh jugakan.. asalkan ada juga makanan yang tersedia sebagai sarapan atau brunch..
Kaum ibu tentulah fenin memikirkan setiap pagi, juadah yang hendak disediakan... jadi setiap yang berlebihan tu jangan dibuang, elok to dimodifykan gitu.. rezekilah katakan...
Memandangkan takade cheese dirumah, jadi dengan sos begini, rasanya tak payah pun tak apa, kerana rasanya memang agak bercream gitu,
Bahan Bahan
1 mangkok lebihan spaghetti
1 tin sos carbonara
1 cawan air
3-4 batang sausages/chicken franks(dihiris bulat)
1 batang cili merah (dihiris halus)
1 batang daun bawang (dihiris halus)
1 labu bawang besar (dadu)
1-2 ulas bawang putih (ketuk)
Sedikit lada hitam
sedikit garam
2-3 sudu besar minyak zaitun
1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga terbit bau.
2. Masukan chicken franks/sausage dan goreng hingga garing.
3. Masukan sos carbonara dan masukan sedikit air (anggarkan dengan lebihan spaghetti)
4. Masukan garam dan lada hitam.
5. Masukan spaghetti, kacau/goreng hingga sebati.
6. Masukan cili dan daun bawang, kacau/goreng hingga spaghetti menjadi lembut.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan