Rabu, Mei 14, 2014

Lemak Telur


Salam semua.. hari yang mendung dan hujan, masakan begini pasti menyelerakan apabila kemalasan melanda.. kena dengan nasi panas bersama sambal sardin .. hmmm pasti terangkat, kalau malas nak kepasar masak jea lah apa yang ada, asalkan kenyang perut senang hati.

Ini merupakan masak lemak telur ayam yea.  bukan telur itik, sebab saya tak pernah beli telur itik pun.. tapi mungkin termakan juga telur itik kalau dibuatnya telur masin yang siap dijual dipasar.

Banyak orang banyaklah cara memasaknya, terpulang pada bahan yang suka dimasukan kedalam masakan lemak, tapi disebabkan faktor cuaca walaupun bahan saperti serai yang tiada, boleh jugalah masak dengan apa yang ada saja, asalkan cukup asam garam, sedaplah lauk tu.

Kalau nak diikutkan kalau memasak lemak, pasti satu lauk sambal, tak kira apa apa sambal pun kalau digabungkan tentu menjadi satu campuran yang sesuai  - bagi saya lah......



Bahan Bahan
4 biji telur ayam
1 kotak santan pekat
3-4 cawan air
1 helai daun kunyit
2 keping asam keping
sedikit garam

Bahan Bahan tumbuk
1 labu bawang besar (atau 4-5 ulas bawang merah)
2 ulas bawang putih
1/2 cm halia
1 cm kunyit hidup atau serbuk kunyit (1 sudu kecil)
4 batang cili api (hijau dan merah)

1. Masukan bahan tumbuk kedalam periuk yang berisi air.
2. Masukan 3/4 santan pekat, kacau hingga sebati.
3. Didihkan diatas api yang sederhana, masukan asam keping dan garam.
4. Apabila mendidih, masukan telur, satu persatu (dibiarkan tanpa mengacaunya)
5. Masukan daun kunyit, renih hingga ia hampir mendidih dan masukan lebihan santan pekat, kacau sebentar dan tutupkan api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Lain Lain resipi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...